NAV online számla beküldő modul - fejlesztés helyett!

  1. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

Legyen Ön akár számlázó rendszer fejlesztő vagy egy külföldi fejlesztésű szoftver felhasználója, szinte semmit sem kell tennie, hogy megfeleljen az új előírásoknak, csak megvásárolnia ezt a kiegészítő szoftvert!

Elkészült az 2.0.0.0. éles install és az ezt frissítő 2.1.1.1. upgrade verzió!

A törvény értelmében, az online adatszolgáltatási kötelezettség minden telepített számlázó szoftverrel kiállított számlákra vonatkozik. E feladat teljesítése érdekében, a piacon levő számlázó szoftverek gyártóknak/kiadóknak jelentős változtatásokat kénytelenek végrehajtani a szoftverükön, hogy megfeleljenek az új követelményeknek. Ezt a fejlesztői munkát kívánja jelentősen leegyszerűsíteni a KOBAK-SOLV azáltal, hogy bármely helyi számlázó szoftver mellé telepítve, annak egy moduljaként használva elvégzi az új előírás szerinti XML elkészítését, beküldi az előírt adatokat és megjeleníti a NAV rendszertől kapott válaszokat a felhasználói felületén.

A NAV vonatkozó szabályok szerint a beküldő rendszer része a számlázó programnak, ugyanakkor lehet moduláris a számlázó program. Ebből következően - erre a NAV tájékoztatókon is rákérdeztünk - ha Ön megvásárolja a KOBAK-SOLV-ot és ezzel együtt adja a számlázóját a felhasználónak, akkor az jogszerű és ezzel a KOBAK-SOLV az Ön számlázó szoftvere egy modulja lesz. Ezt támasztja alá az is, hogy a számlázókat be kell jelenteni, de csak egy fejlesztőt lehet bejelenteni, egy adószámmal.
Közvetlenül a felhasználó nem vásárolhatja meg a KOBAK-SOLV-ot, mert akkor vagy a számlázó vagy a KOBAK-SOLV fejlesztőjét jelentené be.

Ebből következően (többen kérdezték): Ahány számlázó program, annyi KOBAK-SOLV (különösen, hogy bejelentkezéskor be kell küldeni a cég és a számlázó adatait, amelyekből egyet tárol a KOBAK-SOLV).

A KOBAK-SOLV képes a korábban „Adóhatósági ellenőrzés adatexport” céljára már kifejlesztett (és néhány az új előírások szerinti adattal kiegészített) XML konvertálásával előállítani az új online számla XML formátumot. Ugyanakkor a KOBAK-SOLV fogadja az új online számla XML formátumot is és az így kapott adatokat konvertálás nélkül küldi be.

Könnyű kezelhetősége, és gondosan megtervezett biztonsága miatt, mindenkinek ajánljuk, akik szeretnének megfelelni az új törvénynek jelentős költségráfordítás nélkül

A KOBAK-SOLV rendszer működésének lényege, hogy a hibátlan kiegészített „adóhatósági ellenőrzés” XML formátumban vagy az új előírás szerinti „online számla” XML formátumban elékszített XML-eket felveszi egy könyvtárból és beküldi. A felhasználói felületen sincs lehetőség válogatásra – ez a jogszabály is tiltja. Az Ön számlázó rendszerének kell eldönteni, hogy mit küld be, azaz mit ad át a KOBAK-SOLV beküldő rendszernek. A beküldendő adatokat sem vizsgálja a KOBAK-SOLV beküldő rendszer! A vonatkozó szabályok a https://www.nav.gov.hu/nav/onlineszamla/jogszabalyok/ linken érhetőek el, a regisztrációs és egyéb technikai információk pedig a https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/regisztracio/start linken olvashatóak.

Amennyiben nem az új online számla XML formátumot adja át a számlázó a KOBAK-SOLV-nak beküldésre, a KOBAK-SOLV a konvertálást az alábbi megkötésekkel tudja elvégezni:

  1. A rendszer jelenleg csak “papír” számlák rögzítésére alkalmas, pl. elektronikus, vagy EDI számlák betöltése további fejlesztést igényel.
  2. A rendszerben az FA (fordított adózásos számla) tételek csak önálló számlaként tölthetőek be, vagyis egy számla minden tétele vagy csak FA vagy csak egyenes adózásos lehet.
  3. Csak olyan módosító számlákat képes fordítani, melyek a módosított tételeket új tételként veszik fel, vagyis pl. eredeti számlán +6kg alma, a módosító számlán pedig -6kg alma, és +6kg körte szerepel. (almát körtére cseréltünk)
  4. Az eladó és a vevő adószám kötelező adat és helyesnek kell lennie. A KOBAK-SOLV beküldő rendszer nem ellenőrzi az adószámot, a NAV is befogadja de érzékeli ha helytelen és hibát jelez ezért helyesbíteni kell miatta a számlát. Javasoljuk már most kezdje el a vevőtörzsében szereplő adószámok egyeztetését, pontosítását és a hiányzó adószámok felvitelét.
  5. EU-n belüli tranzakciók esetén, amikor a tranzakció az ÁFA törvény területi hatályán kívül esik (és nem tartalmaz áthárított ÁFÁ-t) nem kell beküldeni a számla adatait ezért a KOBAK-SOLV az ilyen számlák beküldésére nem alkalmas.

Várjuk szíves megrendelését és érdeklődését elérhetőségeinken vagy a sales()kvmtechnologia.hu e-mail címen.

Megrendelésében kérjük szíveskedjenek megadni, hogy melyik licensz-darab kategóriába esik a rendelésük.
Felhas