NAV online számla beküldő modul - fejlesztés helyett!

  1. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

Legyen Ön akár számlázó rendszer fejlesztő vagy egy külföldi fejlesztésű szoftver felhasználója, szinte semmit sem kell tennie, hogy megfeleljen az új előírásoknak, csak megvásárolnia ezt a kiegészítő szoftvert!

Elkészült az 2.0.0.0. éles install és az ezt frissítő 2.0.0.4. upgrade verzió!

A törvény értelmében, az online adatszolgáltatási kötelezettség minden telepített számlázó szoftverrel kiállított számlákra vonatkozik. E feladat teljesítése érdekében, a piacon levő számlázó szoftverek gyártóknak/kiadóknak jelentős változtatásokat kénytelenek végrehajtani a szoftverükön, hogy megfeleljenek az új követelményeknek. Ezt a fejlesztői munkát kívánja jelentősen leegyszerűsíteni a KOBAK-SOLV azáltal, hogy bármely helyi számlázó szoftver mellé telepítve, annak egy moduljaként használva elvégzi az új előírás szerinti XML elkészítését, beküldi az előírt adatokat és megjeleníti a NAV rendszertől kapott válaszokat a felhasználói felületén.

A NAV vonatkozó szabályok szerint a beküldő rendszer része a számlázó programnak, ugyanakkor lehet moduláris a számlázó program. Ebből következően - erre a NAV tájékoztatókon is rákérdeztünk - ha Ön megvásárolja a KOBAK-SOLV-ot és ezzel együtt adja a számlázóját a felhasználónak, akkor az jogszerű és ezzel a KOBAK-SOLV az Ön számlázó szoftvere egy modulja lesz. Ezt támasztja alá az is, hogy a számlázókat be kell jelenteni, de csak egy fejlesztőt lehet bejelenteni, egy adószámmal.
Közvetlenül a felhasználó nem vásárolhatja meg a KOBAK-SOLV-ot, mert akkor vagy a számlázó vagy a KOBAK-SOLV fejlesztőjét jelentené be.

Ebből következően (többen kérdezték): Ahány számlázó program, annyi KOBAK-SOLV (különösen, hogy bejelentkezéskor be kell küldeni a cég és a számlázó adatait, amelyekből egyet tárol a KOBAK-SOLV).

A KOBAK-SOLV képes a korábban „Adóhatósági ellenőrzés adatexport” céljára már kifejlesztett (és néhány az új előírások szerinti adattal kiegészített) XML konvertálásával előállítani az új online számla XML formátumot. Ugyanakkor a KOBAK-SOLV fogadja az új online számla XML formátumot is és az így kapott adatokat konvertálás nélkül küldi be.

Könnyű kezelhetősége, és gondosan megtervezett biztonsága miatt, mindenkinek ajánljuk, akik szeretnének megfelelni az új törvénynek jelentős költségráfordítás nélkül

A KOBAK-SOLV rendszer működésének lényege, hogy a hibátlan kiegészített „adóhatósági ellenőrzés” XML formátumban vagy az új előírás szerinti „online számla” XML formátumban elékszített XML-eket felveszi egy könyvtárból és beküldi. A felhasználói felületen sincs lehetőség válogatásra – ez a jogszabály is tiltja. Az Ön számlázó rendszerének kell eldönteni, hogy mit küld be, azaz mit ad át a KOBAK-SOLV beküldő rendszernek. A beküldendő adatokat sem vizsgálja a KOBAK-SOLV beküldő rendszer! A vonatkozó szabályok a https://www.nav.gov.hu/nav/onlineszamla/jogszabalyok/ linken érhetőek el, a regisztrációs és egyéb technikai információk pedig a https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/regisztracio/start linken olvashatóak.

Amennyiben nem az új online számla XML formátumot adja át a számlázó a KOBAK-SOLV-nak beküldésre, a KOBAK-SOLV a konvertálást az alábbi megkötésekkel tudja elvégezni:

  1. A rendszer jelenleg csak “papír” számlák rögzítésére alkalmas, pl. elektronikus, vagy EDI számlák betöltése további fejlesztést igényel.
  2. A rendszerben az FA (fordított adózásos számla) tételek csak önálló számlaként tölthetőek be, vagyis egy számla minden tétele vagy csak FA vagy csak egyenes adózásos lehet.
  3. Csak olyan módosító számlákat képes fordítani, melyek a módosított tételeket új tételként veszik fel, vagyis pl. eredeti számlán +6kg alma, a módosító számlán pedig -6kg alma, és +6kg körte szerepel. (almát körtére cseréltünk)
  4. Az eladó és a vevő adószám kötelező adat és helyesnek kell lennie. A KOBAK-SOLV beküldő rendszer nem ellenőrzi az adószámot, a NAV is befogadja de érzékeli ha helytelen és hibát jelez ezért helyesbíteni kell miatta a számlát. Javasoljuk már most kezdje el a vevőtörzsében szereplő adószámok egyeztetését, pontosítását és a hiányzó adószámok felvitelét.
  5. EU-n belüli tranzakciók esetén, amikor a tranzakció az ÁFA törvény területi hatályán kívül esik (és nem tartalmaz áthárított ÁFÁ-t) nem kell beküldeni a számla adatait ezért a KOBAK-SOLV az ilyen számlák beküldésére nem alkalmas.

Várjuk szíves megrendelését és érdeklődését elérhetőségeinken vagy a sales()kvmtechnologia.hu e-mail címen.

Megrendelésében kérjük szíveskedjenek megadni, hogy melyik licensz-darab kategóriába esik a rendelésük.
Felhasználó cégenként (számla kiállító adószámonként) mindenképpen egy licensszel kell számolniuk. Ha egy számlázó programot a cég több telephelyen is használ, akkor a NAV válaszok figyelése érdekében annyi KOBAK-SOLV számlázó interface licenszre lesz szükségük, ahány telephelyen számláznak.

Az alábbiakban találják az árstruktúrát (HUF nettó árak):

1-2 felhasználó esetén 25.000,-

3-10  felhasználó esetén 50.000,-

11-100 felhasználó esetén 150.000,-

100+ felhasználó esetén egyedi árazás

 

Az új verzió már letölthető. A felhasználó adatainál megadható cégnév mezőt kérem hagyják figyelmen kívül. Végül az a döntés született, hogy nem tesszük alapértékké, hanem a számlázótól átvett adatot használjuk, annak ellenére, hogy a NAV csak akkor fogadja el az XML-t ha pontosan úgy szerepel benne a cégnév, ahogyan náluk, egy pont vagy szóköz is számít. Ha hibát jelez a NAV, először a cégnevet próbálják a végén ponttal vagy anélkül.

 

A telepítési útmutatót és felhasználói kézikönyvet innen töltheti le amely az éles verzió 2.0.0.4 működését írja le részletesen.

FELTÉTLENÜL OLVASSA EL az új kézikönyvet. Rendkívül sok és fontos információval bővült és sok tekintetben módosult a szoftver működése is Tisztelt Felhasználóink észrevételei és igényei alapján!

 

A szoftver 1.0.3.0. tesztverzió telepítő készlete innen tölthető le.

Ebben a verzióban már szabadon változtatható a program helye, a log file helye és a file transfer könyvtárak helye. Figyelem a Beállítások, számlázó program adatai részben a számlázó program azonosítója bármi lehet de pontosan 18 karaktert fogad csak el a NAV, készítőjénél a teljes adószám kell, a technikai felhasználó adatainak megadásánál viszont csak az első 8 számjegy.

Ezután feltétlenül frissítse az 1.0.4.0. verzióra!

A KOBAK-SOLV upgrade 1.0.4.0. tesztverzió innen tölthető le!

 

Figyelem! jelenleg a https://api-test.onlineszamla.nav.gov.hu/invoiceService/ címet kell beállítani a programban a NAV tesztrendszer eléréséhez. Az éles rendszer elérés is már beállítható.

 

Kérjük kísérjék figyelemmel a NAV követelmények változásait a